18 Mayıs 2024, Cumartesi

»KAZA DEĞİL İŞ CİNAYETİ

KAZA DEĞİL İŞ CİNAYETİ
GENEL MERKEZ
Yayına Giriş: 24.08.2022

KAZA DEĞİL İŞ CİNAYETİ

KAZA DEĞİL İŞ CİNAYETİ

15.08.2022 tarihinde yaşanan fırtına nedeniyle, stajının ilk gününde, inşaatta devrilen kolon kalıplarının altında kalarak hayatını kaybeden Hacettepe Üniversitesi İnşaat Mühendisliği öğrencisi Taha Öztürk arkadaşımız hayatını kaybetmiştir. Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde Mimarlık ve İnşaat Bölümlerinde öğrenim görmekte olan iki stajyer arkadaşımız da göz göre göre yaşanan kazada yaralı olarak kurtulmuşlardır. Yaşanan korkunç kaza ülkemiz iş yaşamının çalışma şartlarını ve işçi sağlığı ve iş güvenliği konusundaki duyarsızlığı bir kez daha gözler önüne sermiştir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından Ankara ve Türkiye özelinde günler öncesinden yapılan yağış ve şiddetli fırtına uyarılarına rağmen, ilgili işletmenin çalışmalarını ısrarla sürdürmesi, işi durdurmaması açık bir ihmale işaret etmektedir. Dahası stajlarını yapmakta olan öğrenci arkadaşlarımızın, olumsuz hava şartlarında inşaat alanına çıkmalarına müsaade edilmesi ise yaşanan olayın bir kaza değil, iş cinayeti olduğunu göstermektedir.

AKP iktidarının sürdürdüğü neoliberal politikaların sonucunda emekçilerin kar hırsıyla ilkel koşullarda çalıştırılması ve kurduğu baskı aygıtlarıyla emekçileri hukuki ve insani haklarını talep etme noktasında geri durmaya zorlaması, işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda alınması gereken tedbirlerin tam olarak uygulanmaması; işçi sağlığı ve iş güvenliği kültürünün bir yaklaşımı olan proaktif yaklaşımın göz ardı edilmesi, kamusal denetimin yetersiz ve özensiz olması ülkemizdeki iş cinayetlerinin başlıca sebeplerindendir.

İlgili mevzuatlar ile birlikte 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yer alan uygulamalar tüm iş yaşamına egemen kılınmadığı ve caydırıcı cezalar uygulanmadığı sürece bu ve benzeri korkunç iş cinayetlerinin sonu gelmeyecektir. Yaşanan olayla ilgili başlatılan soruşturmanın ve ilgili hukuki sürecin takipçisi olacağız.  Faillerin ve sorumluların gerekli caydırıcı cezayı alması noktasında da arkadaşlarımızla omuz omuza dayanışma içerisinde olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Kazada hayatını kaybeden Taha Öztürk’ün yakınlarına ve tüm sevenlerine başsağlığı, kazadan yaralı olarak kurtulan öğrenci arkadaşlarımıza da acil şifalar diliyoruz.

GENÇ MADENCİ

Okunma Sayısı: 199
SAYFA ÜSTÜ
ANA SAYFA

COPYRIGHT © 2006-2023 TMMOB MADEN MÜHENDİSLERİ ODASI

BU SAYFAYI ÖNER BU SAYFAYI YAZDIR

Selanik Caddesi No:19/4 KIZILAY / ANKARA
TEL: (+90) 312 425 10 80   FAKS:(+90) 312 417 52 90