İKİNCİ ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ İÇİN UYGULANAN YÜKSEK TUTARLI HARÇ ÜCRETLERİ KABUL EDİLEMEZ
İKİNCİ ÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ İÇİN UYGULANAN
YÜKSEK TUTARLI HARÇ ÜCRETLERİ KABUL EDİLEMEZ
Eğitim anayasal ve evrensel bir haktır. Mevcut iktidarlar ve yöneticiler yurttaşlarının eğitim hakkına eşit ölçüde ulaşmasını sağlamakla yükümlüdürler. Paralı eğitim fırsat eşitliğini engelleyen unsurların başında gelmektedir. Eğitimin paralı hale getirilmesi eğitimi ticarethane, öğrencileri de müşteri olarak gören anlayışın somut bir göstergesidir.
Bilindiği gibi, Devlet üniversitelerinin birinci öğretimde eğitim gören öğrencilerden herhangi bir harç ödemesi istenmezken, aynı üniversitede, aynı eğitimi gören ikinci öğretim öğrencilerinden kayıt yenilemeleri için yüksek tutarlı harç ücretleri talep edilmektedir. Bu harç ücretleri, zaten sorunlu olan eğitimde fırsat eşitliğini daha da azaltmakta, pandemi sürecinde eğitimde ortaya çıkan sistemsel eksiklikler ve yetersizlikler sonucunda, zaten zor duruma giren öğrenciler ve aileleri yüksek tutarlı harçlar vasıtasıyla ayrıca bir ekonomik yükümlülüğün de altına sokulmaktadır.
Pandemi döneminde eğitimlerine uzaktan devam edecek birinci ve ikinci öğretim öğrencilerinin göreceği uzaktan eğitim sistemindeki dersler ve modüller birebir aynı olmasına rağmen ikinci öğretim de okuyan öğrencilerin bu noktada bir kar unsuru olarak görülmesi kabul edilemez bir durumdur.
Yapılması gerekenler, ikinci öğretimde harçları artırmak yerine, harçları tamamen kaldırmak, interneti ücretsiz ve ulaşılabilir hale getirmek, öğrencilerin bilgisayar ve diğer eğitim donanımlarına erişebilmelerinin olanaklarını yaratmak olmalıdır. Böylece, yurttaşlarımızın pandemi nedeniyle artan ekonomik yükleri kısmen de olsa azaltılabilecek, süreçten en çok etkilenen dar gelirli yurttaşlarımız ve öğrenciler ekonomik olarak desteklenebilecektir.
Halkımızın pandeminin getirdiği olumsuzluklarla başa çıkmaya çalıştığı bu günlerde, işsizlik oranları tarihin en yüksek düzeylerine çıkmış ve hane gelirleri bu denli azalmışken, ikinci eğitim ücretlerinde yapılan bu artışlar AKP İktidarının yurttaşlarımızın sorunlarına gözlerini kapadığının açık bir göstergesidir.
TMMOB Maden Mühendisleri Odasının geleceği olan “Genç Madenciler”, üniversiteyi ticarethane, öğrenciyi müşteri gibi gören bu anlayışa sonuna kadar karşıdır ve her alanda mücadelesini sürdürmeye devam edecektir. İkinci öğretimde uygulanan harçlar derhal kaldırılmalı, öğrenciyi bir müşteri gibi gören zihniyet terk edilmelidir. Üniversiteler eşitlik mücadelesinin ve bilimselliğin topluma yerleşmesini sağlayacak en önemli alanlardır. Genç Madenciler bugüne kadar olduğu gibi bugünden sonra da üniversitelerde eşit, bilimsel ve parasız eğitim mücadelesini sürdürmeye devam edeceklerdir.
YAŞASIN TÜM ÖĞRENCİLERİN VE “GENÇ MADENCİLER”İN PARASIZ, DEMOKRATİK, BİLİMSEL EĞİTİM MÜCADELESİ!!!
TMMOB Maden Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu
24 Eylül 2020, Ankara